The information on this part of the website is intended only for health care professionals.I am an expert within the meaning of Act No. country xy. I herewith confirm that I am a professional according to this definition.
Unfortunately, as you are not a health care professional we cannot provide you this information.
Se zahájením Světového týdne antimikrobiální osvěty, který mj. upozorňuje na problematiku antimikrobiální rezistence (AMR), se v tomto článku budeme věnovat složitému vztahu mezi antibiotiky a probiotiky a zdůrazníme význam jejich vzájemné rovnováhy.
Antibiotika jsou nezbytná pro léčbu bakteriálních infekcí, protože mají schopnost bakterie likvidovat. Bohužel však obecně nerozlišují mezi bakteriemi škodlivými a prospěšnými, a mohou tak narušit mikrobiální rovnováhu v našich střevech. Prospěšné probiotické bakterie obsažené v některých potravinách a doplňcích stravy pomáhají přirozenou mikrobiotu doplnit nejen v těchto situacích.
Narušení rovnováhy střevní mikrobioty může také přispívat k antimikrobiální rezistenci (AMR), protože bakterie se mohou vyvíjet tak, že odolávají působení antibiotik, což posléze komplikuje léčbu infekcí. Světový týden antimikrobiální osvěty, který se koná od 18. do 24. listopadu, upozorňuje na rostoucí obavy z patogenů, které si vytvářejí rezistenci vůči konvenčním antimikrobiálně působícím léčivům. Celosvětový akční plán, který je uznáván a podporován Světovou zdravotnickou organizací (WHO), si klade za cíl zvýšit povědomí a propagovat postupy pro zodpovědné užívání antibiotik a účinné zvládání tohoto problému.
Zásadní je respektovat doporučení lékaře a podporovat udržování stability střevní mikrobioty. Proto je vhodné začlenit do jídelníčku během léčby antibiotiky a po ní právě probiotika. BioGaia nabízí řadu doplňků stravy vhodných pro různé potřeby:
S tématem antimikrobiální rezistence souvisí také dopady používání antibiotik. Ačkoli tyto léky doslova zachraňují životy, narušují zároveň křehkou rovnováhu naší střevní mikrobioty, což ovlivňuje celkové zdraví. Začlenění probiotik do jídelníčku – zejména během léčby antibiotiky a po ní – může pomoci doplnit „správné“ bakterie. Zodpovědným přístupem k užívání antibiotik a udržováním rovnováhy ve střevech můžete přispět k řešení antimikrobiální rezistence a zajistit, aby tyto životně důležité léky zůstaly účinné i pro budoucí generace.