Výživná zimní strava: Budování imunity a doplňování střevní mikrobioty celé rodiny díky zdravým návykům

Pohodové rodinné večery u krbu, zábava na sněhu, ale také rýma, chřipkové období a každodenní výzvy pro naši imunitu – to vše přichází se zimním obdobím. Přesto může dobře vyvážená a výživná strava společně se zdravými návyky představovat účinnou podporu našeho zdraví. Zjistěte s námi více, a nakonec si přichystejte také zajímavou a výživnou pochoutku.

Pojďme se hlouběji ponořit do toho, jak lze během zimního období náš jídelníček vyvážit a obohatit – třeba o doplňky stravy BioGaia Protectis s patentovanou probiotickou bakterií Limosilactobacillus reuteri Protectis.

Těchto pět potravin podporujících imunitu vás zachrání před doktorem. Nebo ne...?

Internet je plný tipů na potraviny k podpoře imunity, ta skutečná podpora ale vychází z vyváženého přístupu. Jedním z hlavních center imunitního systému jsou naše střeva, kde zásadní roli hraje rozmanitost mikroorganismů střevní mikrobioty, kterou lze doplnit také probiotickými bakteriemi.

Limosilactobacillus reuteri Protectis od BioGaia není jen tak nějaké probiotikum! Vyniká díky svému rozsáhlému vědeckému zkoumání s 266 studiemi prokazujícími jeho bezpečnost a použitelnost u dětí i dospělých. 

Vyvážená strava, vyvážená imunita

Vyvážená strava je pro zachování normální funkce imunitního systému velice důležitá. Toto jsou vhodné stravovací návyky, které se můžete pokusit zařadit do svého každodenního programu.

Obecným cílem je, aby naše strava byla pestrá a obsahovala pokud možno kompletní řadu vitaminů, (zejména A, B6, B9 (kyselina listová), C) minerálů a dalších prvků (např. železo, zinek, selen a měď) společně s dostatečným množstvím vody. To obnáší konzumaci zeleniny, ovoce, libového masa a celozrnných výrobků a používání zdravých olejů s obsahem nenasycených mastných kyselin, jako jsou olivový nebo řepkový olej. Kromě toho může vašemu zažívacímu traktu prospět začlenění probiotik, například těch obsahujících patentovaný probiotický kmen bakterií Limosilactobacillus reuteri Protectis do běžné stravy. Tato probiotika jsou díky svému lidskému původu bezpečná, což z nich dělá preferovanou volbu, které zákazníci důvěřují.

Poněkud odlišný je způsob přijímání dostatečné denní dávky vitaminu D, který rovněž přispívá k normální funkci imunitního systému. Známý je jako „sluneční vitamin,“ protože jeho nejlepším přirozeným zdrojem je expozice slunečnímu svitu. Toho je bohužel v zimních měsících často nedostatek, proto může být prospěšné vitamin D dodávat prostřednictvím doplňků stravy typu BioGaia Protectis kapek s vitamínem D3 pro ty nejmenší od 2. týdne života, nebo BioGaia Protectis žvýkacích tablet s vitamínem D3 pro zbytek rodiny.

Doplnění střevní mikrobioty

Co jsou to tedy prebiotika a probiotika, jimiž také můžeme svou stravu obohatit?

  • Prebiotika jsou nestravitelné složky potravy, které slouží jako potrava pro kolonie střevních bakterií. Zahrnují potraviny bohaté na vlákninu a oligosacharidy, jako jsou cibule, česnek, pórek a banány.
  • Probiotika jsou „živé mikroorganismy, které, jsou-li podávány v přiměřeném množství, mají pro uživatele zdravotní přínos.“1 Probiotika lze získat z potravy s živými aktivními kulturami (např. kefír, jogurt, kvašená či fermentovaná zelenina – kimchi, kysané zelí, kombucha). Fermentovaná zelenina je zvláště cenným doplněním výživy právě v zimním období, kdy je přístup k čerstvému ovoci a zelenině omezený. V současném hektickém světě však spotřeba těchto potravin nemusí být pro náš organismus dostatečná. Zvažte proto obohacení stravy o probiotika (např. těch od BioGaia), která mohou pomoci doplnit bakterie mléčného kvašení do vašich střev.

Mnoho druhů potravin skýtá různé formy prospěšnosti, klíčové je, aby byl výběr bohatý. Skvělé v zimě mohou být například polévky. Snadno se připravují, zahřejí, poskytují spoustu živin v každý porci a lze je rychle upravit i pro vaše nejmenší. A i když jsou tradiční polévky fantastické, máme pro vás jeden tip na nový způsob přípravy.

I zdravé jídlo může chutnat!

Vyzkoušejte náš speciální čokoládový vývar. Že to zní přinejmenším zvláštně? Nemějte obavy, stojí to za to!

Horký čokoládový vývar z kostí
Ingredience na 4 porce:

  • 2 hrnky čistého vývaru z kostí (nejvhodnější je ten z více druhů kostí, bez zeleniny a ochucený jen špetkou soli)
  • 2 hrnky plnotučného mléka
  • 3–4 polévkové lžíce raw kakaového prášku
  • přibližně 4 lžičky medu (velmi individuální, upravte podle potřeby)
  • případně na dochucení 2 lžičky skořice, ¼ lžičky kardamomu nebo 1 lžička vanilkového extraktu

Příprava

  1. Vývar s mlékem pomalu přiveďte na sporáku k varu.
  2. Přidejte kakaový prášek, med a koření dle vaší preference.
  3. Rozmíchejte ponorným mixérem, ochutnejte, přidejte med nebo více koření, opět rozmíchejte a servírujte.

Užijte si tuto výživnou zimní pochoutku a nezapomeňte začlenit do svého jídelníčku také probiotika BioGaia pro další podporu imunity*!

*Vitamin D přispívá k normální funkci imunitního systému
1 Food and Agriculture Organization and World Health Organization Expert Consultation. Evaluation of health and nutritional properties of powder milk and live lactic acid bacteria. Córdoba, Argentina: Food and Agriculture Organization of the United Nations and World Health Organization; 2001.

VÍCE INFORMACÍ O PRODUKTECH