A close-up of an older man wearing glasses, smiling gently and looking down.

Průjem

Průjem je sice běžná, ale značně nepříjemná záležitost. Důležitou součástí domácí léčby průjmu by měla být péče o střevní mikrobiotu.

A close-up of an older man wearing glasses and a denim shirt, looking content with a gentle smile on his face.

Akutní průjem u dospělých

Téměř každý dospělý měl někdy v životě průjem. Průjem je definován jako výskyt tří nebo více řídkých vodnatých stolic za den. Obtíže obvykle vymizí do několika dní.

Průjem může vznikat z mnoha příčin – nejčastěji se jedná o infekční onemocnění, může být ale i projevem potravinové alergie nebo nežádoucím účinkem při antibiotické nebo jiné léčbě. Tato porucha trávicího traktu často naruší bakteriální rovnováhu ve střevě. Průjem může být doprovázen horečkou a bolestmi břicha. Závažnost průjmu se liší případ od případu – čím závažnější, tím větší je riziko dehydratace. Dehydratace se u dospělých projevuje tmavou močí a méně častým močením (méně než jednou za tři až pět hodin).

A man wearing glasses and a blue shirt drinks water from a bottle. A man wearing glasses and a blue shirt drinks water from a bottle.

Opatření při průjmu

Průjem většinou sám od sebe do několika dnů vymizí, nicméně můžete udělat několik věcí, které vám pomohou cítit se lépe.

Nejdůležitější je pít dostatek tekutin, abyste nahradili ztrátu vody, k níž při průjmu rychle dochází – nejlepší je voda nebo čaj. Ovocné šťávy a sycené nápoje nejsou v tomto případě vhodné. Probiotika BioGaia® přispívají k obnovení bakteriální rovnováhy v trávicím traktu.  

Porozumění antibiotikům a jejich vlivu na střevní mikrobiotu

Porozumění antibiotikům a jejich vlivu na střevní mikrobiotu

Objev prvních antibiotik na počátku 20. století odstartoval skutečnou revoluci ve zdravotnictví, která vedla k záchraně bezpočtu životů, ale přinesla s sebou také nové výzvy. Ponořte se s námi do světa bakterií a antibiotik. Pochopte, jak antibiotika fungují, jaké mají účinky a jakou roli ve spojení s nimi hraje vaše střevní mikrobiota.